Informații generale despre endometrioză

Luna viitoare, se implinesc 2 ani de cand am cunoscut-o pe Doamna Asist. Univ. Dr. Andreea Veliscu, Medic specialist obstetrică – ginecologie in cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică si Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu” si Clinicii Columna Medical Center București (mai intai, in calitate de pacienta cu endometrioza si, apoi, in cadrul unor colaborari cu Asociatia). Un om si un medic de nota 10!

Am rugat-o pe Doamna Dr. Veliscu sa ofere publicului general informatii succinte despre ce înseamnă Endometrioza. Există numeroase articole legate de endometrioză, insa gradul de informare cu privire la aceasta afectiune este foarte scazut, asa incat orice text bine documentat pe aceasta tema este foarte util! Iata ce ne-a transmis Doamna doctor.

„Endometrioza reprezintă prezența de țesut endometrial oriunde în afara uterului (endometrul este mucoasa uterină, locul unde se fixează sarcina), ceea ce produce inflamație cronică.
Endometrioza este o boală insuficient cunoscută în România deși afectează 5-10% dintre femeile aflate la vârsta fertilă (una din 10 femei). Cele mai frecvente manifestări ale acestei boli sunt: durerile pelvi-abdominale sau infertilitatea (eșecul de a obține o sarcină).
Etiologia (cauza) endometriozei nu este pe deplin cunoscută. Există mai multe teorii care doresc să explice apariția bolii, însă niciuna nu este unanim acceptată. Asocierea endometriozei cu infertilitatea este binecunoscută: formarea de aderențe intraabdominale din cauza focarelor endometriozice împiedică captarea normală a ovocitului, inflamația locală cauzată de endometrioză împiedică implantarea embrionului prin scăderea receptivității endometrului, de asemenea spermatozoizii sunt afectați de inflamația locală. Medicii specialiști în infetilitate au în vedere diagnosticul de endometrioză la orice pacientă cu infertilitate.
În mod tradițional, este întipărit în mintea femeilor din România faptul că este normal să sufere atunci cand sunt la menstruație. Până la stabilirea unui diagnostic corect poate dura chiar și câțiva ani deoarece femeile amână efectuarea unui consult ginecologic chiar dacă au dismenoree (dureri menstruale) sau infertilitate. Există și femei cu endometrioză care nu prezintă niciun simptom al bolii. Contraceptivele orale, frecvent folosite de românce, ameliorează dismenorea, așadar iată argumente în plus care duc la amânarea diagnosticului. Alte manifestări ale bolii pot fi: dispareunia (durerea la contact sexual), disuria (durerea la urinat), dichezia (durerea la defecație), dar și alte simptome atipice în funcție de localizarea leziunilor endometriozice.
Diagnosticul de endometrioză se bazează pe istoricul personal, semne si simptome, examenul clinic (consult medical), împreuna cu tehnicile imagistice. Cu toate că mijloacele imagistice (ecografia transvaginală, examenul RMN) ajută mult în identificarea bolii, diagnosticul de certitudine este stabilit prin examen histopatologic (analiza microscopică) în urma biopsiei leziunilor vizualitate laparoscopic (in timpul operației).
Pentru femeile care nu doresc o intervenție chirurgicală laparoscopică pentru un diagnostic de certitudine sau pentru pacientele tinere, tratamentul medicamentos poate fi început fără un diagnostic de certitudine (laparoscopic). Tratamentul medicamentos are ca scop principal ameliorarea durerii și urmărește amânarea intervenției chirurgicale până la momentul în care femeia dorește să obțină o sarcină. Îndepărtarea chisturilor endometriozice determină scăderea rezervei ovariene. Tratamentul chirurgical al endometrioamelor (chisturilor endometriozice) ovariene trebuie sa aiba ca obiectiv primar conservarea rezervei ovariene. În prezent, se vorbește despre efectuarea unei singure laparoscopii într-o viață pentru endometrioză.
Endometrioza afectează calitatea vieții pacientelor. Durerea și infertilitatea cauzate de endometrioză au un impact psihologic puternic. Dispareunia și infertilitatea afectează relația de cuplu, durerea împiedică desfașurarea activităților zilnice normale și a activităților sociale. Există grupuri de suport pentru pacientele care suferă de această boală cronică.
Așadar, NU este normal să aveți dureri și NU este normal ca după un an de contact sexual neprotejat să nu obțineți o sarcină! În aceste cazuri, recomandarea mea este să nu amânați prezentarea la medic considerând dismenoreea sau lipsa obținerii unei sarcini un lucru normal. Dacă medicul specialist are în vedere diagnosticul de endometrioză, decizia de operație trebuie luată în echipă multidisciplinară: medic ginecolog cu experiență în tratarea endometriozei, medic ginecolog specialist în infetilitate și în măsura extensiei leziunilor, medic specialist în chirurgie generală. ”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *