Endo March – Breaking the silence

Poate nu este o intamplare ca luna martie a fost aleasa si ca luna internationala dedicata cresterii gradului de constientizare cu privire la Endometrioza, boala care afecteaza 1 din 10 femei aflate la varsta reproductiva.

Daca anul trecut am marcat luna martie prin publicarea primului Pliant din Romania cu informatii generale despre endometrioza, in seara zilei de 9 martie 2018, in cadrul primitor oferit de Commons am avut bucuria de a organiza primul eveniment al Asociatiei S.O.S. Endometrioza la care au participat:

Trei renumiti specialisti, respectiv:

  • Prof. Univ. Dr. Elvira Bratila, Medic primar obstetrică – ginecologie, șefa Clinicii de Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică si Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”, București, membru fondator al Societatii de Endometrioza si Fertilitate Est – Europeana.
  • Asist. Univ. Dr. Andreea Veliscu, Medic specialist obstetrică – ginecologie in cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică si Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu” si Clinicii Columna Medical Center București.
  • Conf. Univ. Dr. Dan Ioan Ulmeanu, Medic Primar Chirurgie Generala, Medic Primar Chirurgie Toracica, Sef Sectie Chirurgie Generala Spitalul Baneasa, Presedintele Clubului Regal al Medicilor, Medic voluntar in cadrul echipei de medici a Policlinicii Sociale REGINA MARIA.

Si

  • Irina Popescu, Coordonator proiecte Asociatia SOS Infertilitatea (marcand astfel inceputul unei frumoase colaborari intre cele doua Asociatii).

Seara a debutat cu proiectia primelor minute din filmul produs de Shannon Cohn „Endo What?” (care va fi proiectat integral, pentru a doua oara in Bucuresti, in seara zilei de 30 martie). A urmat apoi o scurta prezentare a Asociatiei S.O.S. Endometrioza de catre subsemnata, Gabriela Elena Blaga.

Am continuat cu marea surpriza a serii: mesajul transmis de catre Presedintele onorific al Asociatiei Prof ROMAN

Am invitat-o apoi pe Irina care a vorbit, dintr-o perspectiva globala, despre demersurile din sfera civica cu privire la endometrioza.

Seara a continuat cu discutii pe baza intrebarilor adresate de persoanele din sala. Am remarcat, cu bucurie, deschiderea si nota pozitiva a raspunsurilor oferite de catre specialisti. S-a vorbit despre cum se pune diagnosticul de endometrioza, impactul factorilor genetici si de mediu, importanta unei echipe pluridisciplinare in cadrul interventiilor chirurgicale, infertilitatea asociata bolii, chirurgia endometriozei profunde.

S-a amintit si despre cat de necesara este practicarea unei activitati fizice (yoga, pilates) pentru a sustine organismul in lupta cu boala, Dna. Prof. Dr. Bratila amintind cat de utile sunt astfel de exercitii in diminuarea spasmelor musculare asociate endometriozei.

Am vorbit si despre necesitatea colaborarii dintre specialisti, mediul ONG, paciente pentru a putea influenta sistemul legislativ.

M-au bucurat remarca Conf. Univ. Dr. Ulmeanu privind abordarea holistica a bolii, precum si nota de optimism cu care s-a incheiat seara prin cuvintele datatoare de speranta transmise de catre fiecare medic!

A fost o seara in care s-au impartasit si experiente personale de lupta cu boala, iar prezenta in sala a fost imbucuratoare atat ca numar, cat si componenta: paciente cu sotii sau logodnicii, non-paciente, medici rezidenti, studenti la UMF, reprezentante ale blogosferei romanesti.

Culoarea galben, simbolul Endometriozei, a fost marcata de prezenta florilor si a unor obiecte vestimentare purtate de unii dintre vorbitori si doamne din sala.

Fotografiile, care ne vor aduce aminte de acest eveniment reusit, au fost realizate de prietena mea – Madalina Mihai careia ii sunt profund recunoscatoare deoarece a venit sa ma ajute in ciuda faptului ca nu se simtea prea bine.

Inchei prin a-mi exprima gratitudinea fata de toti cei care au participat la acest seminar si prin a va invita sa fiti alaturi de Asociatia S.O.S. Endometrioza si la alte evenimente, actiuni! (urmatorul fiind pe 30 martie 2018)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *