Ce este endometrioza?

Endometrioza este o afectiune caracterizata prin prezenta unor leziuni asemanatoare tesutului endometrial (captuseala uterului) in alte regiuni din zona pelvina, abdominala, dar nu numai.

Studiile la nivel mondial estimeaza ca aproximativ 10 – 15% dintre femeile aflate la varsta reproducatoare se confrunta cu endometrioza, ceea ce inseamna ca 176 de miloane de femei de pe glob prezinta aceasta afectiune.

Care sunt cauzele endometriozei?

Din pacate, cauza care genereaza endometrioza este inca necunoscuta. Exista doar ipoteze care, insa, nu au fost pe deplin demonstrate; motiv pentru care nu a fost identificat tratamentul care sa vindece pe deplin si fara recidive, endometrioza.

Este adevarat ca exista anumite teorii care se bucura de o mai mare trecere in explicarea cauzelor endometriozei.

Cele mai des mentionate:
1. Menstruatia retrograda, promovata de Dr. John Sampson in anii 1920 – Atunci cand tesutul menstrual curge inapoi prin trompele uterine (menstruatia inversa), acesta se poate depozita pe organele din zona pelvina. Cu toate acestea, ulterior studiului Dr. Sampson, specialistii au demonstrat ca doar 90% dintre femei prezinta acest mecanism, fara a dezvolta, insa, neaparat, endometrioza.
2. Predispozitia genetica – pe langa faptul ca rudele de gradul I ale femeilor cu endometrioza sunt mult mai predispuse bolii, exista studii care arata ca atunci cand boala „se mosteneste” genetic, severitatea acesteia creste o data cu inaintarea pe arborele genealogic.
3. Diseminarea limfatica sau vasculara – fragmentele endometriale pot trece prin vasele de sange sau prin sistemul limfatic in alte parti ale corpului. Aceasta teorie insuficient studiata inca ar explica aparitia endometriozei in zone indepartate ale corpului, cum sunt creierul, plamanii sau ochii.
4. Excesul de estrogen – o cauza sau, mai degraba, un factor accentuant, s-a constatat ca o valoare mult peste medie a estrogenului duce la declansarea si inrautatirea simptomelor asociate endometriozei.
5. Disfunctii ale sistemului imunitar, factorii de mediu

Simptomele endometriozei – Endometrioza este o maladie a simptomelor.

Cele mai frecvente:
• Menstruație neregulată, dureroasă, cu cheaguri și crampe;
• Durere neobșinuit de intensă, mai ales în zona bazinului;
• Durere radiantă în mijloc, în coapse, în picioare;
• Probleme digestive, balonare, diaree, crampe, scaun cu sânge;
• Urinare frecventă sau urgentă, infecții urinare, sânge în urină;
• Diformitățile uterului cauzate de aderențe, dureri abdominale neobișnuite;
• Temperatură ridicată pe timpul menstruației (infecții la sângerări interne);
• Control ginecologic dureros și viață sexuală dureroasă;
• Ovulație dureroasă la mijlocul ciclului menstrual;
• Greață, vărsături, leșin, amețeli, vârtejuri, oboseală cronică, anemie;
• Probleme imune și alergii în creștere

Simptomele enumerate mai sus nu apar întotdeauna toate deodată, este posibil să apară doar unele din ele ca manifestare a afecțiunii.

Din pacate, se estimeaza ca aproximativ 30% dintre femeile care au endometrioza, sufera si de infertilitate. Mai mult, chirurgia repetitiva pentru endometrioza poate agrava hipofertilitatea.

Endometrioza este o afectiune inca dificil de diagnosticat, sunt cazuri de femei care au asteptat si 10 – 13 ani pana au primit un diagnostic corect.

Este important sa se apeleze la medicul specialist inca de la primele simptome; DUREREA NU ESTE NORMALA!